Balansventilatie

WONINGSTICHTING VERDUURZAAMT 277 woningen

In het Convenant Energiebesparing Huursector is afgesproken dat de corporatiesector huurwoningen probeert te verduurzamen naar gemiddeld energielabel B in 2021. Een ambitieuze doelstelling! Maar Woonstichting Servatius bleef niet bij de pakken zitten. De corporatie neemt 277 woningen in de wijk Malberg in Maastricht onder handen. Om een gezond binnenklimaat te realiseren kiest Servatius voor de jongste telg uit het gamma WTW-units van DUCO, de DucoBox Energy Comfort.

Woonstichting Servatius maakt de huizen in Malberg comfortabeler, veiliger en energiezuiniger. “Het verduurzamen zorgt ervoor dat bewoners hier voor een langere periode prettig kunnen blijven wonen”, vertelt Michel Janssen, projectleider Technische Aspecten bij Servatius. “Binnen dit project is voor een unieke opzet gekozen qua deelname voor de bewoners. Bewoners kunnen kiezen wanneer zij aan het project deelnemen. In die zin is het een stukje vraaggestuurd verduurzamen.”

Behaaglijk wooncomfort
“In het najaar van 2020 werd gestart met de eerste fase van het project”, vertelt Janssen. “Tot op heden zijn er circa 50 woningen gerenoveerd. De huurders krijgen een goed geïsoleerde woning die tocht- en vochtvrij is. De daken worden van binnenuit geïsoleerd. De muur wordt (na)gevuld met spouwmuurisolatie. De begane grondvloer wordt (waar het kan) geïsoleerd. De kozijnen en buitendeuren van de woningen worden vervangen. De nieuwe raamkozijnen worden voorzien van driedubbel glas. Door de verduurzaming dalen de energielasten en wordt de woning een stuk comfortabeler en veiliger. Resultaten uit eerdere verduurzamingsprojecten geven aan dat de bewoners gemiddeld 30% besparen op hun jaarlijkse energiekosten.”

Isoleren is goed, ventileren moet
“Maar waar geïsoleerd wordt, moet ook geventileerd worden”, stelt Janssen. “Dit moet om de luchtkwaliteit en het comfort in de woning optimaal te houden. Daarom plaatsen we de compacte WTW-unit DucoBox Energy Comfort op de vliering of zolder. De luchtkanalen worden weggewerkt achter koven. Tevens worden er in de woonkamer, slaapkamers, badkamer, keuken en toilet ventielen aangebracht, die het binnenklimaat van de woning vraaggestuurd op peil houden.”

Vraaggestuurde ventilatie met WTW
“Vraaggestuurd ventileren is het open zetten van ramen ‘op de automatische piloot’, vult Wouter Meeuws, projectleider bij Comfort Services, aan. ”Met de WTW-unit DucoBox Energy Comfort wordt warme vervuilde lucht uit de woning afgezogen. De warmte die in deze lucht zit wordt in het ventilatietoestel overgedragen op de verse toevoerlucht. Zonder dat de luchtstromen elkaar raken. De ventilatielucht wordt zo verwarmd zonder hulp van een cv-ketel. Dat bespaart veel energie.”

Handige kopieerfunctie
“Maar wij als installateurs besparen met de DucoBox Energy Comfort ook op installatietijd,” gaat Meeuws verder. “Nederland kent een lange traditie van seriematige woningbouw. Door een handige kopieerfunctie in de software is het mogelijk om binnen seriematige bouw de instellingen over te nemen binnen een gelijkaardige woning. En dat vertaalt zich in immense tijdswinst op de bouwplaats.”

100% softwarematig uitwisselbaar
Fysische ingrepen zijn niet nodig. De links/rechts uitwisseling gebeurt 100 % softwarematig dankzij een gepatenteerd principe met de dubbele by-pass. De softwarematige uitwisselbaarbaarheid maakt van deze laagdrempelige WTW-unit een zeer eenvoudig te bestellen product voor de installateur (1 versie = 1 referentienummer).

Labelsprong
“De woningen in Malberg hebben nu gemiddeld een C/D-label. Met de ingrepen streven we naar een energielabel A+ voor alle woningen. Het is ons doel om alle 277 woningen binnen zes jaar te verduurzamen. De DucoBox Energy Comfort was net nieuw op de markt, maar had dus vele grote voordelen. Nadat we elders deze unit als test hadden geïnstalleerd was de keuze snel gemaakt. We zijn dan ook heel blij dat de DucoBox Energy Comfort een uiterst gunstige bijdrage levert in de verduurzaming van onze woningvoorraad, besluit een tevreden Janssen.”