Gemeente Eindhoven, TU Eindhoven en de bedrijven Van Wijnen, Vesteda, Saint Gobain-Weber Beamix en Witteveen+Bos hebben het eerste bewoonbare huis gerealiseerd dat rechtstreeks uit de printer komt. Welke bijdragen leveren nieuwe technieken en productiemethoden op het gebied van wonen en leven?
Wat is het voordeel van printen met beton?
De markt vraagt, naast betaalbare woningen, steeds meer om vernieuwende woonconcepten. 3D-printen vereist minder materiaal en minder zware arbeid. Zo hoeft er bijvoorbeeld geen wapening gevlochten te worden, omdat de wapening mee geprint kan worden. Een bekisting is ook niet meer nodig. Doorvoeringen worden tijdens het printproces gemaakt en dus niet achteraf. Geen massieve betonnen constructie, minder cement, dus minder CO2-uitstoot.
Bovendien is 3D-printen flexibeler. Wijzigingen kunnen tot het laatste moment worden gedaan en een gepersonaliseerd woningontwerp is mogelijk zonder veel hogere kosten.
Welke rol speelt digitale techniek?
Woningbelegger Vesteda ziet een grotere rol voor huisautomatisering. “Het monitoren van het ventilatiesysteem en temperatuurregeling maakt beter onderhoud mogelijk. Hiermee voeg je waarde toe voor de bewoner door te voorkomen dat mankementen ongemerkt leiden tot hogere energielasten of vermindert comfort in de woning”, aldus Raymond Schäperkötter, Technical Acquisition & Development Manager bij Vesteda Gezondheid en welzijn krijgen meer prioriteit. Door beter te luisteren naar bewoners kunnen we oplossingen aanbieden die aansluiten bij hedendaagse wensen. In deze woning zijn de verlichting, toegangsdeurslot en de temperatuur zowel binnens- als buitenshuis (via een app) te bedienen. Op basis van een gewenst klokprogramma, aanwezigheid of GPS-locatie van de bewoners kunnen deze systemen naar wens aangestuurd worden.
Hoe houd je de balans tussen innovatie, standaardisatie en proven technology?
Kies je voor gespecialiseerde leveranciers, of één partij waar je alle onderdelen kunt halen? One stop shopping blijft het een utopie. Om maatwerk te kunnen leveren en werkelijk in te spelen op de behoeften van bewoners, moet je, volgens Rene Riemens Directeur bij SWYCS, aan de slag met bewezen technieken van gespecialiseerde partijen.
De heer Riemens geeft aan: “Ook bij dit project hebben we de focus gehad op fabrikanten die reeds werken met een open communicatieprotocol. Het ventilatiesysteem werkt met KNX, de klimaatregeling met het Zigbee protocol en de verlichting met Z-wave. Alle systemen werken autonoom voor maximale betrouwbaarheid. Uitval van internet heeft dus geen directe gevolgen voor de werking van deze systemen.”
De gebruiker heeft slechts één app waarmee hij zijn woning kan bedienen en inzage heeft in het energieverbruik.
De verwarming via app en per vertrek geregeld. Maken we het niet onnodig ingewikkeld?
“Het vloerverwarmingssysteem wordt per vertrek geregeld door Danfoss Icon™. Welke dagelijks door ons wordt toegepast bij seriematige nieuwbouw. Per vertrek de temperatuur kunnen regelen is vaak al een minimale eis. Natuurlijk komt het vaker voor dat men de wens heeft om dit via een app te bedienen. Maar de wens voor een integratie met een compleet huisautomatiseringssysteem zoals in dit project komt nog maar mondjesmaat voor”, volgens Marco Wittenaar van Thermal Comfort Systems. “Wij hebben ons gehouden bij onze expertise op het gebied van het ontwerp van vloerverwarmingssystemen. Voordeel van dit systeem is dat het dankzij het open Zigbee protocol toegang biedt voor andere systemen. Naderhand kon daardoor door de medewerkers van SWYCS de integratie met hun huisautomatiseringssysteem makkelijk worden gemaakt.”
Ieder zijn expertise en de bewoner bepaalt of hij het op de wand of via de app wil bedienen.