Ventilatievloer

voor een beter COMFORT EN betere LUCHTKWALITEIT

De eisen voor luchtkwaliteit en comfort zijn tegenwoordig steeds hoger. Mensen willen gezonder en prettiger wonen. Met de ventilatievloer van UniWarm gaan luchtkwaliteit en comfort hand in hand. “Dit innovatieve systeem ververst de lucht uitstekend en verspreidt warmte en koude sneller dan traditionele vloerverwarming”, zegt Peter Riethorst, directeur van UniWarm.

De ventilatievloer is een vloerverwarming in combinatie met mechanische luchttoevoer. Het systeem is een onderdeel van de wtw-installatie en bestaat uit een noppenplaat, met daarboven een bevestigingsnet waarop de leidingen van de vloerverwarming worden gemonteerd, met uitsparingen voor de mechanische luchttoevoer. De afvoer wordt geregeld via afzuigkanalen in het plafond. Andere toevoerleidingen in de ruimte zijn niet meer nodig, deze worden vervangen door de ventilatievloer.
Een van de positieve effecten van de ventilatievloer is dat deze sneller een comfortabele gevoelstemperatuur creëert dan traditionele verwarming. De mechanische luchttoevoer onder de ventilatievloer verwarmt of koelt de lucht namelijk, voordat deze via de ventilatieroosters het vertrek in gaat. Dankzij deze voorverwarmde of voorgekoelde lucht ontstaat binnen korte tijd een prettig en energetisch leef- en werkklimaat.

Betere luchtverversing
Ook zorgt het systeem voor een betere luchtverversing. Normaal gesproken bevinden ventilatievoorzieningen zich bovenin een ruimte. Maar de ventilatievloer ververst de lucht al vanaf de vloer. Zo wordt de lucht in de hele ruimte gezuiverd. Deze luchtzuivering vindt bovendien op rustige en gelijkmatige wijze plaats, waardoor geen sprake is van tocht. “Inmiddels is de ventilatievloer bij nieuwbouw- en renovatieprojecten in heel Nederland toegepast.”

Eenvoudige montage
De montage van het systeem is eenvoudig. De ventilatievloer bestaat immers alleen uit een noppenplaat en een bevestigingsnet waar de leidingen van de vloerverwarming op komen. Na het monteren van de leidingen, plaatst de monteur de voorzieningen voor de ventilatieroosters. Vervolgens stort hij de afwerkvloer. Als laatste monteert hij de ventilatieroosters. De hoeveelheid onderdelen waar de monteur mee aan de slag gaat is dus beperkt. Hierdoor is het systeem ook voordelig in aanschaf. Ondanks de eenvoudige montage, adviseert UniWarm klanten toch gebruik te maken van de montagebegeleiding.
“We komen graag langs om te kijken of de montage goed gaat en geven aanwijzingen als dat nodig is. Als we daarvoor een paar uur moeten rijden is dat geen probleem. Het is belangrijker dat de aanleg in één keer goed verloopt en dat het bouwproject geen vertraging oploopt. Klanten krijgen ook altijd een uitgebreid legplan van ons”, aldus Riethorst.

Opbouwhoogte
De ventilatievloer is geschikt voor iedere woning, mits er rekening wordt gehouden met de opbouwhoogte. Het is daarom van belang UniWarm al te betrekken bij het voortraject. Beton­storting in kanalen is overigens niet nodig bij de aanleg van de ventilatievloer. Dit scheelt aanzienlijk in tijd en kosten.
Samengevat biedt de ventilatievloer de volgende voordelen:
- optimaal gebruik van de warmte of koude van de vloer;
- rendement op de inblaaslucht is hoger;
- de mechanische luchttoevoer zorgt voor snelle warmtereactie of verkoeling;
- er is geen sprake van geluidsoverlast door de inblaaslucht;
- overig leidingwerk kan worden opgenomen in de ventilatievloer.

Bungalow en gerenoveerde villa
De ventilatievloer is recent geplaatst in een grote nieuwbouw bungalow in Raalte en een gerenoveerde villa in Breda. “Inmiddels is ons systeem bij nieuwbouw- en renovatieprojecten in heel Nederland toegepast. We vinden het belangrijk voor iedere situatie de juiste oplossing te kunnen bieden en investeren zodoende voortdurend in de ontwikkeling van nieuwe producten. De ventilatievloer is een van de vele innovatieve systemen die wij in ons assortiment hebben.”

Kijk voor meer informatie op: https://www.uniwarm.nl/nl/