Woonboerderij

AARDGASLOOS MET OP AFSTAND BEHEERDE WARMTEPOMP

Op naar het noorden. Waar volgens recent onderzoek de meeste warmtepompen van Nederland worden geplaatst. We gaan om precies te zijn naar het Groningse Zuidhorn, in de regio van de vele aardbevingsschades als gevolg van de Groningse gaswinning. Jack Bakker van ENWA Installatieservice Noord deelt zijn ervaringen en neemt ons mee naar een van zijn klanten.

Meeste warmtepompen in het noorden
Het is opvallend dat juist in het noorden van ons land de vraag naar warmtepompen het hoogst is. Weet Bakker dat te verklaren? “Ik las inderdaad onlangs nog dat in de drie noordelijke provincies afgelopen jaar de meeste warmtepompen worden geplaatst, drie op de duizend inwoners.* Hier in het aardbevingsgebied zie je - naast de hoge aardgasprijzen - een ontwikkeling die dat versterkt. Als woningeigenaren een vergoeding krijgen om hun huis te herstellen, besluiten zij vaak meteen te verduurzamen. Ook stimuleren diverse gemeenten hen met extra gelden boven op de landelijke ISDE-subsidies het aardgasloos maken van huizen. Als laatste reden kan ik bedenken dat we hier praten over provincies met veel landelijk gebied, waar in verhouding meer woningeigenaren gemiddeld meer te besteden hebben.”

“Écht stil”
Bakker neemt ons mee naar één van zijn projecten: een goed geïsoleerde woonboerderij net buiten het dorp. “Ik heb hier een all-electric Compress 5800i geïnstalleerd van Nefit Bosch. De buitenunit staat naast de voordeur. Die is écht stil. De binnenunit hebben we niet in de oorspronkelijke installatieruimte geplaatst, maar in het thuiskantoor van mijn klant. Die zit hier dagelijks te werken en hoort ‘m niet of nauwelijks. Hij vindt ‘m zelfs mooi staan. De binnenunit is vlak bij de vloerverwarmingsverdeler en de buitenunit geplaatst, voor optimale efficiency. Bovendien heb ik hier alle ruimte voor onderhoud en service. Het mooie van dit Tower-model is dat alles in dit ene toestel zit: het buffervat, de pompgroep, noem maar op. Beneden wordt gebruik gemaakt van de al aanwezige vloerverwarming, boven zijn er standaard radiatoren. Met een constante temperatuur van 20 °C is hier sprake van aangenaam comfort.”

Monitoring op afstand
Eenmaal thuis klapt Bakker zijn laptop open aan de keukentafel en laat ons Bosch HomeCom Pro zien. “Een online portal, waarmee ik op afstand de door mij geïnstalleerde warmtepompen kan monitoren. Denk aan het aantal starts en stops, de aanvoertemperatuur, stooklijnen, het gedrag van de buitenunit. En dat allemaal visueel helder weergegeven. Waar nodig kan ik de basisinstellingen van een warmtepomp achter mijn laptop bijstellen. Ik hoef daarvoor niet naar de klant toe. Die merkt er dus helemaal niets van dat ik achter de schermen de warmtepomp optimaliseer. ”
“En treedt er een keer een storing op in een van de installaties, dan krijg ik direct een melding. Ik kan achter mijn pc meteen een analyse maken en eventueel aanpassingen doen. Moet ik alsnog naar de locatie, dan ga ik er compleet voorbereid op af, zodat ik het in een keer kan oplossen. Zo kan ik mijn klanten echt ontzorgen!”

* Bron: Het Warmtepomp Trendrapport van Dutch New Energy Research