Direct op de vloer

IT’S EASY TO BE SMART MET DE S-SERIE VAN NIBE

De renovatie en verduurzaming van monumentale panden kan uitdagend zijn. U krijgt doorgaans te maken met allerlei regels. Zo mag u originele houten vloeren en balken vaak niet verwijderen. De aanleg van vloerverwarming is daardoor niet altijd mogelijk. Het klimaatsysteem van UniWarm biedt hierin uitkomst, want u kunt het direct op de originele houten vloer leggen. Begin oktober is dit systeem geplaatst op de begane grond en de eerste en tweede verdieping van een monumentaal pand in Hoorn. “Het mooie van ons klimaatsysteem is dat het niet alleen gemakkelijk is om aan te leggen, maar ook bestaat uit 100 procent gerecycled papier en gips. We verduurzamen woningen met duurzame, natuurlijke materialen”, aldus Peter Riethorst, directeur van UniWarm.

Geen droogtijd en stofontwikkeling
Het klimaatsysteem van UniWarm is een afbouwplaat, koel- en verwarmingslichaam ineen. Voor renovatieprojecten is dit fijn. De monteur hoeft de platen niet meer ter plekke te frezen. Hij kan de leidingen er direct in plaatsen. Dit scheelt een hoop stofontwikkeling. Verder is het systeem licht van gewicht, waardoor het gemakkelijk op oude houten balken geplaatst kan worden. En dankzij de lage opbouwhoogte (18 tot maximaal 37 mm) hoeven er geen constructieve aanpassingen te worden verricht. Bovendien is het een droogbouwsysteem, dus van droogtijd is geen sprake. Hierdoor loopt het renovatieproject geen vertraging op.

Eén montagepartner
Voor het project in Hoorn werkte UniWarm samen met een ervaren montagepartner die het klimaatsysteem heeft gelegd. “Voor de eigenaar is het prettig met één partij te maken te hebben. Zowel op gebied van vertrouwen als voor het maken van de bouwplanning. De eigenaar koos uiteindelijk voor ons systeem omdat wij veel ervaring hebben met renovatieprojecten, uitgebreid advies gaven, langs kwamen om de situatie te bekijken en gehoor gaven aan zijn wensen”, aldus Peter.

Geluidsisolatie
Voordat de monteur het klimaatsysteem op de houten vloer plaatste, waren er wat kleine aanpassingen nodig, waaronder het egaliseren van een aantal planken. Tussen het klimaatsysteem en de houten vloer heeft de monteur een vilten contactgeluidsisolatie van 9 mm geplaatst. In monumentale panden kan het namelijk erg gehorig zijn. Net zoals de platen van het klimaatsysteem is de vilten geluidsisolatie vervaardigd van gerecycled materiaal: textielresten van kleding.

Warmteverdeling
Behalve geluidsoverlast is het doorgaans lastig een monumentaal pand goed te verwarmen. Ook hierin biedt het klimaatsysteem uitkomst. De warmteverdeling over de gerecyclede platen is overal gelijk en relatief snel. En doordat vloerverwarming een lagetemperatuursysteem is kan er eveneens een warmtepomp op worden aangesloten. Wat betreft extra aandacht voor brandveiligheid van monumentale panden is het systeem eveneens geschikt. Het heeft namelijk een brandvertragende werking.
Peter: “Met dit project laten we zien dat monumentale panden ook verduurzaamd kunnen worden en dat ons klimaatsysteem hier ideaal voor is. Ik hoop dat UniWarm de komende tijd bij nog meer van dit soort projecten wordt betrokken.”

“Met dit project laten we zien dat monumentale panden ook verduurzaamd kunnen worden.”