Artikelen

Schoon cv-water

De meeste mensen denken er niet aan hun verwarmingsinstallatie te laten reinigen. Ze trekken pas aan de bel als er problemen zijn met de warmteafgifte. 

Duurzame toekomst

NIBE ontwikkelt al meer dan 40 jaar warmtepompen die zich onderscheiden in kwaliteit en duurzaamheid en is al jarenlang marktleider in Europa en Noord-Amerika. Om haar voorsprong in kennis en techniek te behouden en te kunnen blijven inspelen op de behoeften van de markt, investeert NIBE doorlopend in innovatie.

Balansventilatie

DUIN is in enkele jaren uitgegroeid tot een unieke plek in Nederland waar wonen, werken en recreëren op één plek in harmonie samenkomen. Alle appartementen van de woontorens San-Francisco en Sydney worden op hoog niveau afgewerkt met complete keuken en badkamer, een eigen vaste parkeerplaats, diverse bergingen

Hybride warmtepomp

Bij het verduurzamen van een woning wordt steeds vaker gekozen voor een hybride opstelling; een warmtepomp in combinatie met de gasketel. Door deze opstelling gaat het gasverbruik omlaag, terwijl de gebruiker qua energievoorziening flexibel blijft.

Hoe een camping op duurzame wijze

Camping Torentjeshoek in Dwingeloo draagt op energiezuinige wijze bij aan een beter klimaat, passend bij de natuurlijke omgeving waar de camping zich bevindt. Warm water t.b.v. het sanitair wordt op een duurzame manier verkregen met een warmtepompboiler.

Slimme warmtepompen

De innovatieve S-serie van NIBE omvat slimme water/water en lucht/water warmtepompen met bijpassende binnenunits, boilers en accessoires.

Gezond binnenklimaat

Alle nieuwbouwwoningen energiezuinig vanaf 2021? De familie Wittouck hield tijdens de bouw van hun nieuwbouw in Staden (BE) nu al rekening met de strengere energie-eisen.

Betaalbare NOM-renovatie

Het project in Terborg van de Ulftse woningcorporatie Wonion, waarbij een aantal woningen in een jaren ‘60 wijk van het gas wordt gehaald, is het eerste Warmtepompnet-project.

Direct op de vloer

De renovatie en verduurzaming van monumentale panden kan uitdagend zijn. U krijgt doorgaans te maken met allerlei regels. Zo mag u originele houten vloeren en balken vaak niet verwijderen.

Beheer en onderhoud

Statig gelegen direct langs de A12 ligt het kantoorpand Lightline. Het pand aan de Houtsingel in Zoetermeer beslaat zo’n 17.500 m2.

Warmtepompen Plus

De vraag naar warmtepompen in Nederland blijft toenemen. Ook bodemwarmtepompen zijn opmars. Naast een complete range Compress bodemwarmtepompen

Wtw uit douchewater

De vraag om warmteterugwinning uit douchewater komt steeds vaker voor. Een douchegoot met warmtewisselaar is dan de oplossing.

Beste VRF ooit!

Daikin, de marktleider en ontwikkelaar van VRV, presenteerde onlangs een nieuwe generatie VRV, of VRF, zoals de rest van de branche deze apparaten noemt.

Ondiepe convectorput

Diepe convectorputten zijn niet meer van deze tijd, maar de vraag naar vloerverwarming is nog steeds groot. Jaga upgrade daarom haar Mini Canal met DBH-systeem. Dankzij de toepassing van het Dynamic Boost Hybrid systeem kan deze ondiepe convectorput zowel verwarmen als niet-condenserend koelen.

Relatief jonge cv-ketel?

Elk jaar worden er in Nederland ruim 400.000 cv-ketels vervangen. Dat betekent dat er zo’n vier miljoen cv-ketels jonger dan 10 jaar zijn. Bij eigenaren van deze ketels leeft vaak het idee dat het voor hen niet zinvol is om over te stappen naar een warmtepomp

BENG-vakantiewoning

Duurzaam, uiterst energiezuinig, modern én aangenaam vertoeven. Maak kennis met Kabano; een bijna-energieneutraal vakantiehuis aan zee in Oostduinkerke (BE).

Weinig ruimte

Een duurzaam leven begint bij jezelf. Zo vindt ook de familie Van Corstanje uit Loon op Zand. Sinds de zomer prijken er 8 PVT-panelen op hun dak en een hybride waterpomp op de voorzolder.

Gasvrij en CO2-neutraal

Het voor- en najaar zijn bij uitstek perioden in Nederland waarin binnen een gebouw zowel vraag naar koeling als verwarming is. Het gevolg is dat de cv- en koelinstallatie beide operationeel zijn.

Zuinige stijlvolle airco

Met het wandmodel Kazumi brengt Toshiba een designmodel uit dat buitengewoon presteert op het gebied van energiebesparing en stille werking.

Ammoniak

Ammoniak (R717) als koudemiddel is bekend vanwege de goede koudetechnische eigenschappen. Met ammoniak kan een koude- of klimaatsysteem worden gerealiseerd met optimale prestaties, laag energieverbruik en een zo beperkt mogelijke belasting voor het milieu.

Voortdurend innoveren

“Innoveren betekent risico’s nemen. Maar dat doen we graag. Het is zo belangrijk om je te blijven ontwikkelen binnen de installatiebranche. Zeker nu duurzaamheid in de bouw steeds actueler wordt

Douchegoten

ACO is een gerenommeerd producent van douchegoten. De ShowerDrain C maakt sinds jaar en dag deel uit van het assortiment en is nu geoptimaliseerd.

Klimaatvriendelijk

Duurzaamheid is belangrijk. Juist ook op het vakgebied van warmwater bereiding, verwarming en koeling.

Periodiek keuren

Koudetechnici die vijf jaar geleden tot de eerste lichting EPBD-keuringsdeskundigen werden opgeleid moeten dit jaar op herhaling om hun verplichte certificering te behouden.

Circulair klimaatsysteem

In 2050 moeten alle gebouwen in Nederland energieneutraal zijn. Het klimaatsysteem van UniWarm, tevens een circulair product, vormt hierbij een goede oplossing.

Ventilatie met WTW

Excellente lucht in huis zonder toevoerkanalen? Brink Climate Systems presenteerde op de afgelopen VSK het Multi Air Supply systeem

Droogstapelbouw

In Hurdegaryp (Fr) zijn onlangs door Bouwgroep Dijkstra Draisma 18 energieleverende woningen voor woningcorporatie WoonFriesland opgeleverd.

Verdeling van stroom

Met de  ontwikkelde stroomverdeler hebben klanten de mogelijkheid om de elektriciteit uit de WKK te verdelen over alle woningen in een complex

Wonen zonder aardgas

De familie Lankhorst woont in een all-electric woning. Hun huis voldoet aan de hoge eisen die worden gesteld aan een energiezuinige woning.

Uitlezen verbruiksdata

Het op afstand uitlezen van verbruiksdata van installaties ten behoeve van facturatie wordt makkelijker.

Vloerverwarming

Iedereen kent traditionele vloerverwarming met de eigenschappen dik, traag en zwaar. En de installatie en droogtijden van deze dikke en trage systemen kost veel tijd, toch?

Gezond én stijlvol

Goed ventileren is nodig voor gezonde lucht in huis. Maar in veel huizen wordt verkeerd geventileerd. Tocht, vocht, lawaai en gezondheidsklachten van de bewoners kunnen het gevolg zijn.

Efficiënt warm water

De aroSTOR warmtepompboiler is een zeer efficiënte en betaalbare oplossing voor warm water in huis. De serie warmtepompboilers is te verkrijgen in verschillende capaciteiten: wandmodellen van 80, 100 en 150 liter

Energieneutrale villa

In een monumentale stadsvilla in de Roterdamse wijk Kralingen is een modulair lagetemperatuurklimaatsysteem van Uniwarm toegepast.

Luchtgordijnen

De toekomst is aardgasvrij. Dat zorgt niet alleen voor een drastische verandering van de installatietechniek, het vraagt ook om bouwkundige oplossingen.

De hybride warmtepomp

De nieuwe lucht/water-warmtepomp HP-M 25 i van Itho Daalderop is een warmtepomp die met een minimum aan installatiewerkzaamheden toch een forse besparing op het gasverbruik realiseert.

Hybride systemen

Zo bewust mogelijk omgaan met het milieu en tegelijkertijd niets inleveren op het comfort. De hybride systeemoplossingen van A.O. Smith maken maximaal gebruik van duurzame energieopwekking om het milieu te ontzien .

Veel lawaai over geluid

Een warmtepomp is een logische stap naar duurzaam verwarmen. De gasmeter loopt minder hard op of er is helemaal geen sprake meer van een gasrekening.

Van label G naar A

Busitel III, het voormalige kantoorpand van Deloitte in Amsterdam Sloterdijk, heeft een nieuwe bestemming. De circa 12.500 vierkante meter zou hotel worden, maar werd op het laatste moment tóch kantoor.

De zon breekt door

Het totale vermogen van de zonnepanelen in Nederland is in 2018 met meer dan de helft toegenomen. Daarnaast blijkt dat er meer zonnepanelen worden gekocht, mede dankzij de verlenging van de salderingsregeling.

Slimme vogel

In het streven om ons fossiele energieverbruik te verminderen is de warmtepomp een populaire keuze. Voor de bewoner is, naast geluidsoverlast, de omvang door plaatsing in de tuin of schuur een struikelblok.

Slim WTW installeren

Healthbox 3.0 van Renson zorgt – als onderdeel van het C+ ventilatie­systeem – op een slimme en volautomatische manier voor gezonde lucht in huis.Deze geconnecteerde ventilatie-unit is klaar voor alle ‘smart homes’.

Wat is wijsheid?

Stel je klant wil binnenkort zijn of haar cv-ketel vervangen, wat adviseer je dan? Met de stijgende gasprijs denken veel mensen aan een warmtepomp. Toch blijkt het vaak lastig om helemaal van het gas af te gaan.

Van het gas af?

In de ons omringende landen wordt geïnvesteerd in de toepassing van aardgas. In Nederland roepen we dat we er zo snel mogelijk vanaf moeten. Dit is een tegenstelling die om uitleg vraagt.

Slim WTW installeren

Bij de ontwikkeling van de nieuwe Flair-serie stond Brink Climate Systems voor de uitdaging om alle functies op een manier te presenteren die geen concessies doen aan het gebruikers- en installatiegemak.

CO2-warmtepomp

Energietransitie? Nederland zit er middenin. En Alklima loopt daarin voorop. De klimatiseringspecialist uit Alblasserdam blijkt zich keer op keer te onderscheiden met all-electric concepten die ons land van het gas af kunnen helpen

Mensen blijmaken

De één is amateur darter en de ander hoopt ooit de Klaas Jan Huntelaar van SV Meerkerk te worden. Allebei zijn ze al op zestienjarige leeftijd in de koudetechniek beland. Hoe houden Kenneth en Mike hun hoofd koel in de klaslokalen van Opleidingscentrum GO?

Passend advies

Duurzame energieoplossingen worden door de jaren heen steeds populairder. Denk daarbij aan warmtepompen, maar ook aan hybride systemen. Uit onderzoek blijkt dat 97,5 procent van de installateurs huiseigenaren niet adviseert over duurzame alternatieven voor de cv-ketel.

Hot-Hot-Hot

Oververhitting is een groeiende zorg. Wat ons klimaat betreft, maar ook voor goed geïsoleerde, energiezuinige en luchtdichte woningen. In de zomer bereiken moderne woningen een onaangenaam hoge binnentemperatuur en kunnen ze de warmte onvoldoende kwijt. Wat zijn de risico’s en wat kun je er tegen doen?

Zonder gas zit personeel er warmpjes bij

In de wereld van de ambulancediensten zijn aanrijtijden letterlijk en figuurlijk van levensbelang. Om de aanrijtijden in de westelijke en midden-Alblasserwaard verder te verbeteren, opende Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid recent een nieuwe ambulancepost.

Tien energieneutrale jaren dertig woningen

De afgelopen anderhalf jaar is er hard gewerkt in de Leiduinstraat in Amsterdam. De bovenste twee verdiepingen van vijf jaren dertig panden zijn omgebouwd tot tien moderne appartementen. Allemaal voldoen ze ruimschoots aan de CO2-doelstellingen die vanaf 2050 gelden, want ze zijn gasvrij, voorzien van zonnepanelen en volledig geïsoleerd.

Er zijn meerdere wegen die leiden naar CO2 neutraal

Er wordt in de media volop gesproken ‘over het van aardgas los’ gaan. De meningen hierover zijn verdeeld maar één ding is zeker volgens fabrikant ATAG, dat sinds 1948 thuis is in energie: meerdere wegen leiden naar CO2 neutraal. De ongekend grote verandering die zich nu voltrekt in de energiemarkt vraagt om een andere visie op het verwarmen van woningen.

Verwarmen via de vloer

Voor het aanleggen van vloerverwarming bestaan er verschillende mogelijkheden. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen? In dit artikel worden watergedragen vloerverwarmingssystemen die nat worden afgewerkt met elkaar vergeleken.

Warmtepomp in opmars

De warmtepomp is ‘hot’. Dat merkt het Expertisecentrum voor koude- en klimaattechniek van Aeres Tech in Ede elke dag.  Sinds het laatste kwartaal van 2018 loopt het storm op de nog gloednieuwe faciliteiten die in Ede beschikbaar zijn voor trainingsdoeleinden.

Eerste 5-laags NOM-appartementen door unieke ketensamenwerking

De Willem en De Zwijger in Best zijn de eerste 5-laags nul-op-de-meter-appartementencomplexen in Nederland. Een uniek project wat tot stand is gekomen door een ketensamenwerking van zes partijen: Woonstichting ’thuis, BAM Wonen, BAM Energy Systems, NBArchitecten, eigenenergie.net en Itho Daalderop.

Doordachte ventilatie

Brink Climate Systems staat voor innovatieve systeemoplossingen die dag in, dag uit de meest voortreffelijke lucht geven die er is. Kwalitatief hoogstaande ventilatiesystemen met warmteterugwinning zorgen voor efficiënte, doordachte ventilatie. Bewoners worden omringt door excellente lucht in huis en ervaren elk moment van de dag meer comfort.

Instapklare concepten

Duurzaamheid staat in 2019 onverminderd hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. Dat schept enorm veel kansen voor uw bedrijf. Wilt u zich profileren als betrouwbare installateur met passende oplossingen voor ieder vraagstuk?

Duurzame oplossingen

Sinds de oprichting in 1959 heeft STULZ zich ontwikkeld in de Benelux tot een wereldwijd toonaangevende leverancier voor klimaatoplossingen. Precisie koeling, comfort koeling, luchtbevochtiging en warmtepompen, tegenwoordig gaat het niet meer om de vraag welk afzonderlijk systeem gebruikt moet worden, maar meer om wat de beste totale oplossing is voor de betreffende taakstelling.

Op weg naar 2050

De roep om een duurzame wereld wordt steeds luider. De nieuwe klimaatwet komt eraan, daar is geen twijfel meer over mogelijk. Hierin is vastgelegd dat in 2050 de uitstoot van CO2 met 95 procent verminderd moet zijn ten opzichte van 1990.

Duurzaam warm water

In Nederland wordt momenteel veel gesproken over ons gasverbruik. A.O. Smith vindt het, als producent van onder andere gasgestookte boilers, erg belangrijk om zorgvuldig om te gaan met onze primaire energiebronnen.

Succesvol naar NOM

“Verschillende marktpartijen hebben energieconcepten voor Nul op de meter (NOM) renovatie van laagbouw ontwikkeld, maar de aanpak van gestapelde bouw leverde tot nu toe altijd hoofdbrekens op”, zo vertelt Onno de Wal, directeur van bouwbedrijf BIK bouw uit Barendrecht. “Ons project in Vlaardingen bewijst gelukkig het tegendeel.”

Experimenteren

Vlakbij haar hoofdkantoor aan de E17 heeft Renson het Renson Concept Home geopend. Achter de façade van een moderne gezinswoning gaat een heus testcentrum schuil, waar de Waregemse fabrikant van ventilatie, zonwering en ‘outdoor living’ in levensechte omstandigheden kan experimenteren en monitoren.

'Super Heating'

Hoe maak je van een 125 jaar oude boerderij een toekomstbestendig gebouw met NOM-predikaat? Met die duurzame puzzel ging familie Floren uit Hank de afgelopen jaren aan de slag. Het ontbrekende stukje bleek uiteindelijk een Ecodan lucht/waterwarmtepomp van Mitsubishi Electric/Alklima B.V.

Energietransitie

Het einde van de traditionele verwarmingsketel is in zicht. Nu is voorspellen lastig, zeker als het om de toekomst gaat. Het is dus moeilijk te zeggen hoe lang het gaat duren voordat die goeie ouwe hr-ketel uit onze huizen is verdwenen, maar dát het gebeurt lijkt wel zeker.

Modulaire luchtverdeling

Het Ubbink Air Excellent luchtverdeelsysteem is een innovatief en modulair systeem, dat geschikt is voor alle mechanische ventilatiesystemen met of zonder warmteterugwinning. De eenvoudige koppeling van ronde en halfronde kanalen geeft u optimale ontwerpvrijheid.

Duurzame kansen

Op het moment dat u dit leest, overwegen tientallen – misschien wel honderden – consumenten in uw omgeving zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen of andere duurzame producten. De duurzame stimuleringsregelingen van de overheid zullen deze belangstelling alleen maar vergroten.

Energieneutrale stadsvilla

In de Rotterdamse wijk Kralingen staat de renovatie van een monumentale stadsvilla volledig in het teken van energieneutraal verbouwen. In de villa is een modulair klimaatsysteem toegepast dat alle ruimtes in de villa zowel kan verwarmen als koelen.

Tot 83% gas besparen

Nefit komt met een nieuwe opstellingsvariant van de bekende EnviLine lucht/water warmtepompen, de EnviLine Hybride Basis. Door een slimme configuratie van bestaande componenten is een hoge gasbesparing mogelijk van maar liefst 83% op ruimteverwarming.

Gezonde lucht in huis

Healthbox 3.0 van Renson zorgt – als onderdeel van het C+ ventilatie­systeem – op een slimme en volautomatische manier voor gezonde lucht in huis. Deze geconnecteerde ventilatie-unit is klaar voor alle ‘smart homes’. Hij communiceert zowel met de installateur als de bewoner via een eigen app. Dit vereenvoudigt de installatie en inregeling van de ventilatie.

Vloer- en wandverwarming

Steeds meer woningen gaan van het gas af en stappen over op watergedragen laagtemperatuur vloerverwarmingssystemen, wat helaas nog regelmatig voor (comfort)problemen zorgt. Zeker wanneer de vloerverwarming diep in de vloer wordt aangebracht.

Cv-ketel vervangen

De energietransitie, waarbij fossiele brandstoffen worden vervangen door duurzame alternatieven, is in volle gang. In Nederland wordt naar schatting van Hier Klimaatbureau nog 95 procent van de zeven miljoen huishoudens verwarmd met aardgas.

Elektrisch infrarood

Is er iets aangenamers te bedenken dan lekker buiten zitten in het voorjaar en de zomer, in een leuk restaurant of op eigen terras? Vaak is de warmte van de zon net niet voldoende en moeten we de natuur een handje helpen met warmtestralers. Twee veel voorkomende systemen zijn infraroodstralers op elektriciteit en infraroodstralers op gas.

Verkoop van laadpalen

Wilt u instappen in de groeiende markt rondom laadpalen, maar weet u niet waar te beginnen? Abel Installatie helpt u op weg.

Warmtepomp-units

In het programma Mitsubishi Electric warmtepompen van Alklima is de CRHV water/water-warmtepomp een nieuwkomer. Deze warmtepomp onttrekt zijn energie uit open of gesloten bronsystemen, zoals aardwarmte, grondwater, gesteente of rivierwater.

Verduurzamen woningen

Wanneer een nieuw renovatieproject zich voordoet, zijn er veel verschillende factoren die een rol spelen in de bepaling van het plan van aanpak. Elke situatie is namelijk anders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de huidige staat van de woningen, de omgeving en de grond.

Vernieuwde BRL 6000-21

De BRL 6000-21 ‘Ontwerpen en installeren van energiecentrales van bodemenergiesystemen en het beheren van bodemenergiesystemen’ is gereed. Inhoudelijk blijft de richtlijn grotendeels hetzelfde.

Naar Nul op de Meter

Een samenwerking tussen partijen die leidt tot een verduurzaming van de gebouwenvoorraad, is altijd een stap in de juiste richting. BIK Bouw, TU Delft, Climate KIC, Itho Daalderop, Kingspan en Sto Isoned slaan de handen ineen. Deze partijen hebben een methode ontwikkeld die de oplossing biedt voor woningen van vóór 1970, waarbij bouwtechnische gebreken bekend zijn.

Respect voor het milieu

Met een aluminium radiator van Vasco kiezen klanten voor duurzaamheid in de ruimste zin van het woord. Enerzijds omwille van het 100% gerecycleerde aluminium dat de basis vormt voor al de aluminium radiatoren van deze fabrikant. Anderzijds vanwege de uitmuntende warmtegeleidende eigenschappen en de energiebesparende ingrepen in het ontwerp.

Stoken met pellets

Pelletkachels zijn een alternatief voor verwarming met gas, waaraan niet altijd direct wordt gedacht. Maar waarom eigenlijk niet? Deze manier van verwarmen biedt een prima perspectief. Zeker gezien het streven van de overheid naar ‘gasloos in 2050’ en een zo goed als energieneutrale nieuwbouw vanaf 2020. Bovendien speelt de discussie over de milieuschadelijkheid van open haarden en houtkachels.

Samen duurzaam

Duurzaamheid is geen trend meer maar een vast onderdeel in het keuzeproces van opdrachtgevers. Voor installateurs biedt dit enorm veel kansen. Toch is het met de oneindige mogelijkheden en hoge concurrentie een uitdaging om deze kansen met beide handen aan te pakken. Bij Abel Installatie zijn installateurs onderdeel van een sterk landelijk netwerk, gespecialiseerd in duurzame oplossingen en energiebesparing.

Kant-en-klare unit

De energiemarkt is booming. Met name het deel van de markt dat zich specialiseert in ‘energieneutraal’ mag zich verheugen in een ongekende populariteit. Voor die groep wordt tijd een steeds schaarser begrip. Een oplossing is te vinden in slimme, tijdbesparende modules waarvan de installatie op de bouwlocatie nauwelijks tijd vergt. Met Wattz-In levert Alklima zo’n oplossing, waarin warmtepomp, ventilatie-WTW en omvormer in optimale balans zijn samengebracht. Installatiebedrijf Löwik past ze toe in een nieuwbouwproject.

Slim doordacht huisje

Middenin woonwijk Almere Poort is een tiental bijzonder vormgegeven Tiny Houses verrezen. De kleine huisjes zijn geselecteerd uit 450 ontwerpen die hebben meegedaan aan een prijsvraag van de gemeente Almere. Eén van de winnende ontwerpen is het Tiny A-house van DaF-architecten in Rotterdam. Een all-electric, energieneutraal, duurzaam en flexibel huis waar Zehnder zowel de slimme warmteterugwin-ventilatie als design verwarming voor in de badkamer mogelijk heeft gemaakt.

Ventilatie met WTW

Het eerste toestel van de toekomstige Flair-reeks heeft een capaciteit van 300 m3/h. Een compleet nieuwe ontwikkeling voor efficiëntere, stillere en energiezuinigere ventilatie. De reeks wordt later uitgebreid met de Flair 200, 450 en 600. Het toestel is, als het gaat om connectiviteit, helemaal klaar voor de toekomst en kan draadloos samenwerken met gebouwbeheerssystemen en Internet of Things.

Vereist bij het werken aan energieneutrale woningen

Nu de bouwwereld serieus werk maakt van het streven naar een energieneutrale woonomgeving, wordt een warmtepompsysteem de meest gangbare klimaatinstallatie. Een installateur of monteur die de komende jaren beslagen ten ijs wil komen, moet de kennis hierover in huis hebben. Een praktisch hulpmiddel daarbij is het Kleintje Grondgebonden Warmtepompen.

Nederland wordt energieneutraal

In 2011 is de Green Deal-aanpak begonnen. Met deze interactieve werkwijze wil de overheid vernieuwende, duurzame initiatieven uit de samenleving de ruimte geven. Dit doet zij door knelpunten in de wet- en regelgeving weg te nemen, nieuwe markten te creëren, goede informatie te geven en te zorgen voor optimale samenwerkingsverbanden. Door heldere onderlinge afspraken kunnen deelnemers werken aan concrete resultaten, waarbij iedere betrokken partij zijn eigen verantwoordelijkheid heeft. Inmiddels hebben zich binnen de Green Deal-aanpak meer dan 30 gemeenten aangemeld met initiatieven voor aardgasvrije wijken.

Experimenteren met binnenklimaatoplossingen

In het Concept House Village op Heijplaat bij Rotterdam zijn twee experimentele appartementen verrezen, gebouwd volgens de Maskerade bouwmethode. Een concept gefundeerd op duurzaam, industrieel, flexibel en demontabel bouwen én maximale inspraak voor de toekomstige bewoners.

Thuis in warmtepompen

De energietransitie begint op stoom te raken en steeds meer marktpartijen zien dat warmtepompen snel terrein winnen. Maar wat betekent dat voor u als installateur; kunt u het beste nog even afwachten of toch vol gas geven om bij te blijven? We vroegen het Sander Zuidgeest van de Nederlandse grondlegger van warmtepompen: Itho Daalderop.

Een energierekening van 0 euro?

Met een duurzame totaaloplossing van Nefit is energieneutraal wonen binnen bereik. Wil de klant van het gas af, dan is een ‘all-electric’ warmtepomp de meest populaire oplossing. Daarmee is energieneutraal wonen binnen bereik. Zeker wanneer de warmtepomp wordt gecombineerd met thermische zonne-energie en zonnepanelen. 

Waterzijdig inregelen met AFC-technologie

Het doel van waterzijdig inregelen is om alle warmtebronnen – zoals radiatoren of vloerverwarmingselementen – van warm water te voorzien conform de eisen die aan de betreffende kamertemperatuur worden gesteld. Om dit te realiseren moeten de drukomstandigheden binnen het systeem worden ingeregeld en dient het maximale debiet voor elke warmtebron te worden ingesteld. 

Kijk verder dan het energielabel: stel energiemanagement centraal bij het ontwerp van een klimaatsysteem

De wens om een zo hoog mogelijke energiebesparing te realiseren is een van de belangrijkste uitgangspunten bij het selecteren van een klimaatsysteem. Toch worden belangrijke aspecten die van invloed zijn op het uiteindelijke rendement van het klimaatsysteem over het hoofd gezien of onvoldoende op waarde geschat.

Ventilatiewarmtepomp voor bijna energie neutrale woningen of appartementen

Onlangs heeft Airview Luchtbehandeling BV de Clivet ELFOPack geïntroduceerd: een lucht/lucht-water ventilatiewarmtepomp voor bijna energie neutrale woningen of appartementen. De ELFOPack is een  ventilatiewarmtepomp waarmee de volledige klimaat- en tapwaterproductie van een bijna energie neutrale woning  verzorgd kan worden.

Zonnesystemen A.O. Smith

Onze renewables worden met recht als ‘extreem groen’ gepresenteerd omdat ze gebruik maken van een duurzame energiebron, de zonnewarmte, in combinatie met condenserende hoogrendementtechniek. Beide technieken zijn geïntegreerd in één systeemoplossing die het gasverbruik tot een minimum beperkt waardoor de installatie zeer energiezuinig is.

Nieuw: met één kanaal verwarmen, koelen en ventileren

Ventilatie, verwarming, koeling en warmwaterbereiding: door de jarenlange ervaring mag Brink Climate Systems hierin gerust een specialist worden genoemd. En ook rondom het ontwikkelen en fabriceren van duurzame, intelligente producten loopt het Staphorster bedrijf al jaren voorop.Zeker op het gebied van luchtverwarming.

Turn-key oplossing voor het toepassen van energie uit oppervlaktewater (EOW)

Energie uit oppervlaktewater kan naast zon- en windenergie een grote bijdrage leveren aan onze duurzaamheidsdoelstellingen. Toch is het winnen van thermische energie uit water nog niet vanzelfsprekend en dat terwijl onze aarde voor 70 procent uit water bestaat.

Mark Climate Technology introduceert de AIRSTREAM Hybrid

De Mark AIRSTREAM Hybrid is een Eurovent gecertificeerde warmteterugwin-unit voorzien van tegenstroomwisselaar, indirecte adiabatische koeling én een warmtepomp voor naverwarming/koeling.
Aan de luchtkwaliteit in gebouwen worden steeds hogere eisen gesteld.

Nederland wordt energieneutraal

Dat in Nederland hard aan de weg wordt getimmerd om echt werk te maken van de klimaatdoelstelling, valt dagelijks te zien via sociale media.
Een greep uit deze projecten vindt u hier.

Grotere kennisbehoefte naarmate energiegebruik kleiner wordt

Bij elke reductie van het energiegebruik in woningen en gebouwen, wordt de engineering ingewikkelder. Dus elke keer als de overheid de energienormen aanscherpt, moet de vakman – of het nu de ontwerper of de uitvoerder is – zich verder bekwamen.